L’Esplai

 Qui som?

Som un Grup d’Esplai de Sabadell vinculat a la Parròquia de La Puríssima Concepció que formem part del Moviment de Centres d’Esplais Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés. Des de 1976, any rere any, vivim l’esplai amb l’objectiu d’educar en el lleure en actituds i valors als infants. Ho fem de manera transversal i lúdica, compartint aquesta experiència amb altres nens i nenes de la seva edat.

El Grup d’Esplai està dividit en cinc colles: Petits, Mitjans-I, Mitjans-II, Grans i Esborriacs. Els infants més petits tenen 7 anys i els més grans en tenen 16. Cada colla consta, depenent de la colla i l’any, d’entre 25 i 38 infants i cinc, sis o set monitors/es que cada dissabte i durant deu dies al mes de juliol preparen activitats i excursions per a tots ells/es.

 

En què creiem?

Creiem en una educació no formal com a complement de la formació que reben a l’escola. De manera voluntària transmetem actituds i valors com el companyerisme, la solidaritat, la sinceritat, l’amistat, la diversitat, la llibertat, la confiança, l’esforç i  la perseverança, entre d’altres. Els aprenen mitjançant la convivència amb altres nens i nenes, i mitjançant les activitats que un equip de monitors i monitores ideen com a mitjà educatiu. L’equip també creiem i gaudeim d’aquest projecte educatiu sense obtenir més a canvi que la companyia i els somriures dels nens i nenes que ens envolten.

Ens agrada creure que els nens i nenes que passen per l’esplai han crescut en experiències úniques que les portaran amb ells i elles durant tota la vida. Hem comprovat que aquest fet els/les ajudara a viure de forma autònoma i crítica en la societat que ens envolta.

 

Com funcionem?

Cada dissabte ens reunim als als patis de l’Escola del Carme (C/Garcilaso 36-38) o als locals de la Parròquia de la Puríssima (C/Capmany, 36) de Sabadell.

A més, per colles, fem excursions i una sortida de cap de setmana cada trimestre. Visitem alguna casa de colònies o terreny d’acampada i aprofitem per compartir plegats/des diferents activitats amb els companys i companyes de la colla de forma més intensa. En aquestes ocasions es genera un ambient ideal perquè l’infant es mostri més al grup i desenvolupi les seves habilitats socials.

Al juliol marxem 10 dies a una casa de colònies on tot l’esplai convivim junts/es i passem uns dies fantàstics envoltats de natura aprenent a viure en comunitat. 

Les activitats són d’allò més diverses: algunes més esportives, tallers i manualitats, bicicletades i excursions, macromuntatges fantàstics, activitats musicals, activitats culturals, entre moltes d’altres, totes pensades per als nens i nenes i adaptades a les seves necessitats.

 

Equip de monitors

L’equip de monitors i monitores de La Trepa està format per 27 persones d’entre 17 i 23 anys, la majoria titulats com a monitors/es i alguns/es com a directors/es. Entre ells/es, alguns amb més de 7 anys de recorregut en la tasca d’educadors/es. Aquests monitors/es estan repartits en les diferents colles. Cada colla té el seu propi responsable, a més d’un/a responsable/s generals de tot l’esplai.

L’equip de monitors/es treballa de forma desinteressada, amb moltes ganes i compromís pels infants i famílies de l’esplai. Prepara activitats per als nens/es i organitza colònies i sortides. La gran dedicació voluntària a un projecte d’aquestes característiques mostra la seva implicació en la societat actual.

 

Junta de Mares i Pares

La Junta de Mares i Pares és un dels elements més importants de l’organigrama de l’entitat. Són la via de relació directa entre monitors/es i famílies. Creiem que la seva ajuda en la presa de decisions importants per a l’esplai és clau, ja que aporten la visió dels diferents pares i mares de l’esplai i ajuden a tenir una perspectiva diferent de la de l’equip de monitors/es en algunes situacions.

La junta està formada per unes 6-7 famílies, amb fills/es a les diferents colles, de forma que coneixen d’aprop les diferents realitats de les 5 colles i poden recollir les aportacions de totes les famílies.