LA TREPA AL VÈRTEX

Vèrtex, l’esplai multiplica!

El 14 i 15 d’Abril el Grup d’Esplai la Trepa vam passar el cap de setmana a Vilafranca del Penedès. El Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) havia organitzat el que seria la trobada general de l’educació en el lleure. L’objectiu era gaudir d’una experiència multitudinària amb els monitors/es, infants i voluntaris/es de tots els centres d’esplai que formem part del moviment. La trobada és Vèrtex.

En primer lloc teníem els Petits. Els grups eren nombrosos i variats, anomenats PÍXELS. El treball col·lectiu entre infants amb certa distància generacional va ser un dels fets més sorprenents i alhora enriquidors.  El ritme era frenètic. Més de 100 activitats preparades pels voluntaris i voluntàries pensades per a fomentar les relacions entre territoris (o zones). Cada joc era una nova excusa per conèixer gent. Malauradament no les vam poder fer totes, però allà on el temps ens va deixar jugar, la bona feina dels ideòlegs d’aquelles activitats feia que els infants estiguessin immersos en un ambient de diversió i aprenentatge.

Això era, però, tot just l’inici. Havent dinat vam gaudir d’un concert de primera. Allà vam conèixer els personatges del Centre d’Interès. Vam comprendre la importància de l’arxiu fotogràfic per la permanència dels records a l’esplai. Gràcies als PÍXELS protagonistes de la motivació vam reflexionar sobre l’amistat, la cohesió, la cooperació i l’empatia.

A la nit va aparèixer un pirata solitari que anhelava menjar-se les estrelles de l’espai. Estava disposat a moure cel i terra per aconseguir el que es proposava. Sense pensar en els altres volia fins i tot deixar la lluna ben sola. Els infants més petits dels esplais de tot Catalunya i Mallorca (els territoris que reben la influència del MCECC i assistents a la trobada), però, vam aconseguir retornar totes les estrelles.

En segon lloc, el grup de mitjans englobava des del segon any de Mitjans 1 fins a primer de Grans.

La pluja, en aquest grup d’edat, tampoc va suposar cap obstacle per passar-ho genial. Durant la activitat de matí vam passar molt bona estona fent les proves que anàvem trobant pels rodals. Teníem llibertat per fer-les amb qualsevol esplai que volguéssim conèixer, competint l’un contra l’altre o cooperant en equip. A la tarda vam passejar per tot el poble de Vilafranca fent proves amb altres grups. Arribada la nit vam fer uns jocs col·lectius tot el grup de mitjans per concloure el primer dia. Vam fer molta gresca amb el concert/animació dels “Trobaluchos”. Ens van fascinar les versions d’Uptown Funk de Bruno Mars o Pulp Fiction.

Al Matí del diumenge el vam iniciar havent recuperat les forces. Un cop esmorzats ens van dirigir cap a l’animació, el moment més espectacular de la trobada. Vam estar molt actius fent jocs al voltant de l’escenari i no ens va faltar motivació en cap moment. Finalment, després de dinar vam enllestir l’acte al ritme de la música amb cançons per ballar com Palance i algunes de Txarango que van fer tremolar tota l’esplanada.

En darrer lloc, el grup dels Grans, format pels nens i nenes de segon any de Grans i els Esborriacs, només arribar a Vilafranca vam fer una gimcana on l’objectiu era aconseguir el màxim de píxels possibles. Les diferents proves van fer que els nois i noies es relacionessin amb altres esplais i descobrissin la història del MCECC i de Vilafranca. A l’acabar, just abans de dinar, vam fer unes danses col·lectives.

A la tarda els Grans vam conèixer les diverses històries de persones que havien transformat el seu entorn positivament. Vam participar en diferents jocs que tenien relació amb les seves accions. Al mateix temps coneixíem esplais de la zona 12 (Sabadell, Castellà i Cerdanyola) i d’altres de territoris més llunyans. Finalment vam reunir tots de píxels arreplegats per a crear una fotografia, però aquesta tenia poca resolució.

A la nit, mitjançant una sèrie de jocs de cooperació entre grups vam aconseguir millorar la qualitat de la foto i finalment els Albercocks (grup de música que versionaven cançons de Disney) ens van oferir un concert realment molt especial.

Pel que fa la matinal del diumenge, després d’una nit moguda i divertida, les colles de mitjans i grans vam fer diverses dinàmiques. Aquest cop, però, el temps ens acompanyava i vam poder gaudir encara més la resta de la trobada.

Un cop ens reunits tots de nou vam iniciar la cloenda de la trobada. Va durar la major part del matí. Ens van repartir una bossa per cadascú. Els grans de color blau, els mitjans de color verd, els petits de color lila i els monitors/es i voluntaris/es de color taronja. A dins hi havia diversos objectes que utilitzaríem al llarg de l’activitat: cartolines per crear un bonic mosaic, gorres per protegir-nos del sol, un globus i un cordill per tal de crear la xarxa que uniria tots els esplais del moviment, simbolitzant així la importància de la cooperació en el teixit associatiu.

Per arrodonir la jornada, l’animació va ser una activitat dirigida pels píxels de la trobada (protagonistes dels diversos centres d’interès de totes les colles). Vam ballar, riure i fer totes aquelles dinàmiques que des de l’escenari se’ns indicava. Per acabar aquesta part conjunta es va llegir un manifest col·laboratiu on hi va participar el grup de joves d’Esborriacs de La Trepa.

Per finalitzar la gran trobada vam fer un dinar de germanor amb totes les colles de l’esplai. Per fer baixar el dinar vam poder, encara, ballar una estona.

Pel que fa a la tornada, no cal dir que va ser d’allò més plàcida i tranquil·la per així poder recuperar forces i encarar una nova setmana del curs trepenc.

Com a conclusió, els monitors i monitores valorem molt positivament aquest cap de setmana on hem treballat i après un munt de coses amb als nens/es de tots els esplais. Cal destacar la capacitat d’adaptació de l’organització en tots els moments.

Grans somriures d’orella a orella que no podíem esborrar. Un cap de setmana difícil d’oblidar on el MCECC va fer història i nosaltres, el Grup d’Esplai La Trepa,  vam tenir la sort de formar-ne part.

Visca La Trepa!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.